Italian herkut maustavat orkesterikevään

Italian herkut maustavat orkesterikevään

24.1.2018 / Ei kommentteja

Italian herkut maustavat orkesterikevään

Italialaisen kevätkauden viettoon otettiin rehellinen varaslähtö jo Hyvinkään Orkesterin perinteisissä vuoden viimeisissä konserteissa. Tuttuakin tutummat, romantiikan kyllästämät oopperanumerot soljuivat ja uusi vuosi toivotettiin tervetulleeksi mukaansatempaavan solistin yllätysnumeron, O sole mion sävelin.

Kellutellen Venetsiassa

Kevätkausi käynnistyy konserttikaksikolla, joiden ohjelma on omistettu italialaiselle ja tällä kertaa ennen kaikkea venetsialaiselle barokille. Kaikilla konsertin säveltäjillä on kytky tuohon ihmeelliseen, tarunhohtoiseen kaupunkiin – joku on syntynyt siellä, joku vieraillut, joku viettänyt koko elämänsä. Kenties tunnetuin konsertin säveltäjänimistä on Antonio Vivaldi. Hyvinkään Orkesterin barokkikokoonpanoa cembaloineen ja continuourkuineen johtaa kapellimestari Tuomas Pirilä ja solistina soittaa Orkesterin oma pitkäaikainen trumpetisti Juhana Valtonen. Hyvinkääsalin konsertin lisäksi Orkesteri vierailee Riihimäellä – mikä olisikaan parempi konserttipaikka venetsialaiselle barokille kuin Suomen lasimuseo!

Maaliskuinen, jo pieneksi perinteeksi muotoutunut keväinen aikamme musiikin konsertti jatkaa aiempien vuosien maateemaa vielä kolmannen konsertin verran, kun tällä kertaa katseet suunnataan teemamaamme Italian soivaan nykypäivään. Viime vuosista poiketen aikamme musiikin konsertissa on nyt mukana solisti, Kangasniemen ja Lappeenrannan laulukilpailuista sekä Riihimäen Kesäkonserteista parin vuoden takaa tuttu mezzosopraano Anu Ontronen. Erikokoisia kamarimusiikkikokoonpanoja johtaa kapellimestari Tuomas Pirilä.

Kevään suurin orkesterikokoonpano nousee lavalle huhtikuun lopulla jälleen Tuomas Pirilän johdolla, kevätklassikon merkeissä. Orkesterin solistiksi saapuu mestarillinen nuori viulistikomeetta Kasmir Uusitupa. Sooloteoksena kuullaan todellinen virtuoositeos, Paganinin toinen viulukonsertto, joka kulkee lempinimellä ”La Campanella”. Sinfoniakonsertissa orkesterin päänumero on Johannes Brahmsin kolmas sinfonia, joten koko konsertti on todellista klassikkoainesta!

Palmusunnuntaina Hyvinkään kirkko täyttyy perinteiseen tapaan Bachin Matteuspassion sävelistä. Suomenkielisten vuosien jälkeen yli kolmetuntinen oratoriojärkäle kuullaan jälleen alkuperäiskielellään saksaksi laulettuna. Vaikka hyvä ystävä on alkuvuoden suru-uutisten myötä joukosta pois, haluaa sekä Hyvinkään Oratoriokuoro että Hyvinkään Orkesteri toteuttaa konserttiproduktion kuten maestro Matti Heroja vielä viime päivinään suunnitteli. Teoksen johtaa Eric-Olof Söderström ja solistikaartissa laulaa mm. hyvinkääläislähtöinen Markus Nieminen.

Kevätkausi päättyy italialaisen kesäillan tahdissa, kun Hyvinkään vanhassa kirkossa kuullaan Orkesterin puhaltajien kesäinen kamarimusiikkikonsertti. Viisikko käy myös produktion yhteydessä konsertoimassa paikallisissa palvelutaloissa, osana alkuvuodesta käynnistyvää Hyvinkään kaupungin kulttuuripalveluiden ja paikallisten musiikkiyhdistysten Soittaen terveyttä -palvelutalokonserttihanketta.

Kurkkaus kulisseihin ja muuta mukavaa

Orkesterin konsertteihin ja niiden tekijöihin pääsee tutustumaan jälleen syksyllä Pulttikaverien seurassa. Jo perinteeksi muodostunut Hyvinkään Orkesterin vapaamuotoinen luentosarja esittelee konsertin teoksia ja tekijöitä konsertin ja sen teosten takaa. Yleisöllä on mahdollisuus esittää tilaisuuksissa omia kysymyksiään ja jäädä halutessaan seuraamaan Orkesterin avoimia harjoituksia. Vakipulttikavereiden, Tuomas Pirilän ja Charlotta Kivistön vieraaksi saapuvat syksyn konserttien solistit Juhana Valtonen ja Kasmir Uusitupa. Hyvinkääläinen klarinetisti Lauri Vaahtoranta on perinteisesti mukana asiantuntijajäsenenä jutustelemassa aikamme musiikista maaliskuussa. Kaikkiin Pulttikavereiden tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Helmikuussa Orkesterin Pumppu HOP on jälleen mukana tanssittamassa hyvinkääläisten lukioiden wanhojen tansseja Martinhallissa ja huhtikuun periodin yhteydessä Orkesteri kutsuu harjoituksiinsa kaikki kaupungin 5.-luokkalaiset osana Hyvinkään kaupungin Kulttuuripolku-hanketta.

Ota yhteyttä

Hyvinkään Orkesteri konsertoi akustisesti mainiossa, konserttikäyttöön suunnitellussa Hyvinkääsalissa.

  • Hyvinkään Orkesteri: Kauppatori 1, 05800 Hyvinkää
  • Intendentti Charlotta Kivistö: +358 40 773 8466, charlotta.kivisto@hyvinkaanorkesteri.fi
  • Taiteellinen johtaja Tuomas Pirilä: +358 40 587 1436, tuomas.pirila@hyvinkaanorkesteri.fi
go-top