Olipa kerran…

Olipa kerran…

12.10.2016 / Ei kommentteja / Tagit: Essi Luttinen, Hyvinkään musiikkiopisto, Hyvinkään musiikkiopiston Soitinsäätiö, Massenet, Ravel, Rimski-Korsakov, Scheherazade, Tuomas Pirilä

OLIPA KERRAN…

Hyvinkään musiikkiopiston Soitinsäätiö järjestää hyväntekeväisyyskonsertin perjantaina 4.11.2016 klo 19.00 Hyvinkääsalissa.

Olipa kerran… -konsertin solistina kuullaan Tähdet Tähdet -tv-ohjelmasta tuttua mezzosopraano Essi Luttista. Konsertin ohjelmassa on Rimski-Korsakovin Scheherazade, joka vie kuulijansa tuhannen ja yhden yön taruihin sekä Ravelin samanniminen laulusarja. Luvassa on siis satumainen ja itämaisella mystiikalla maustettu marraskuinen ilta. Hyvinkään Orkesterin juhlakokoonpanon johtajana toimii kapellimestari Tuomas Pirilä.

Soitinsäätiö on perustettu vuonna 1986 Hyvinkään musiikkiopiston entisen ja Berliinin Filharmonikkojen nykyisen kontrabasistin Esko Laineen aloitteesta. Tämä Suomessa ainutlaatuinen soitinpankki on pystynyt tarjoamaan nuorten lahjakkaiden Hyvinkään musiikkiopiston oppilaiden käyttöön soittimia, jotka ovat auttaneet heitä etenemään harrastuksessaan – yhä useamman jopa ammattimuusikoksi asti. Soitinsäätiöllä on viuluja, alttoviuluja, sello, kontrabasso, englannintorvi, kitara ja fagotti, joista osa soi mukana tässäkin konsertissa.

Myös Hyvinkään Orkesterin intendentti Charlotta Kivistöllä oli Hyvinkään musiikkiopistossa opiskellessaan pitkään käytössään Soitinsäätiön viulu.

– Laatusoittimen saaminen lainaksi instrumenttiopintojen kenties kriittisimmässä vaiheessa oli ensiarvoisen tärkeää – yhtäkkiä tuntien puiseva harjoittelu tuntuikin tuottavan tulosta ja tyydytystä, kun soitin edesauttoi osaltaan soittamaan monia aiemmin vaikeilta tuntuneita asioita, kertoo Kivistö.

Charlotta Kivistö kiitteleekin Soitinsäätiötä saamastaan tuesta ja toteaa sen olleen yksi vahva kannustin siihen, että ura vei musiikkiopistosta musiikin ammattiopintoihin – ja lopulta järjestelemään Soitinsäätiön hyväntekeväisyyskonsertteja Hyvinkään Orkesterin intendenttinä.

– Yhteistyö musiikkiopiston ja Soitinsäätiön kanssa mahdollistaa massiivisten sinfoniaorkesterikonserttien ja sitä kautta ainutlaatuisten konserttitapausten tuottamisen Hyvinkäälle. Hyvinkään Orkesteri on jo pitkään odottanut seuraavaa Soitinsäätiö-syksyä, jotta Rimski-Korsakovin upea Scheherazade voidaan vihdoin konsertissa soittaa – niin suuri on sen soittajisto, ettei omin voimin konserttia pystyttäisi toteuttamaan, kiteyttää Kivistö.

Entäpä Kivistön käytössä ollut viulu? Sen oli lahjoittanut säätiölle pitkään Hyvinkään Orkesterin kapellimestarina toiminut Pentti Sistonen.

– Tjaa, eiköhän ”Paulus Pilat”-viuluni soi tässäkin konsertissa. Täytyykin käydä moikkaamassa!, Kivistö naurahtaa.

Konsertin orkesterin muodostavat Hyvinkään Orkesterin ammattimuusikot, musiikkiopiston opettajat sekä musiikkiopiston oppilaat kamariorkesterin kokoonpanossa. Orkesterin kapellimestari Tuomas Pirilä kertoo, että tällaisessa suuressa yhteisprojektissa musiikkiopiston nuorilla on tilaisuus kokea, kuinka vaativaa ja kuinka upeaa on soittaa kokonainen konserttiohjelma suuressa sinfoniaorkesterissa kaikkine instrumentteineen ja sointiväreineen – ja seurata samalla lähes kosketusetäisyydeltä ammattimuusikon työtä.

– Moni nykyisin ammatikseen soittava entinen musiikkiopistolainen jaksaa edelleenkin muistuttaa siitä, minkälainen merkitys tällaisilla soittokokemuksilla on ollut musiikinopiskeluun. Samoin moni musiikin harrastaja on saanut rikkaita muistoja elämäntielleen. Tälläkin kerralla nuoret venyttävät osaamistaan hämmästyttävän pitkälle. Tärkeänä apuna tässä ovat olleet musiikkiopiston jousisoitinopettajat, jotka ovat valmentaneet oppilaitaan sekä soittotunneilla että ylimääräisissä stemmaharjoituksissa, Pirilä kuvailee.

– On myös syytä muistaa, että tällainen toiminta on mahdollista vain sellaisilla paikkakunnilla, joissa on musiikkiopiston lisäksi ammattimaisesti toimiva orkesteri. Hyvinkäällä tämä onnistuu – ja vieläpä erinomaisessa konserttisaliakustiikassa, jatkaa kapellimestari Pirilä.

 

OLIPA KERRAN…

Hyvinkääsalissa perjantaina 4.11.2016 klo 19.00

Ota yhteyttä

Hyvinkään Orkesteri konsertoi akustisesti mainiossa, konserttikäyttöön suunnitellussa Hyvinkääsalissa.

  • Hyvinkään Orkesteri: Kauppatori 1, 05800 Hyvinkää
  • Intendentti Elina Heikkinen: elina.heikkinen@hyvinkaanorkesteri.fi
  • Taiteellinen johtaja Tuomas Pirilä: +358 40 587 1436, tuomas.pirila@hyvinkaanorkesteri.fi
go-top