Hyvinkään Orkesterin syyskausi käynnistyy Tähtiyössä

27.9.2019 / Ei kommentteja

Säkenöiden syysiltaan!

Hyvinkään Orkesteri aloittaa syyskautensa tiistaina 1.10. klo 19.00 Hyvinkääsalin konsertilla, jonka solistina loistaa maailman kärkikaartin huilisteihin lukeutuva klassisen musiikin kiintotähti, moninkertaisesti kansainvälisissä musiikkikilpailuissa palkittu huilutaiteilija Sami Junnonen. Ensi kertaa Hyvinkään Orkesterin solistina vieraileva Junnonen aloittaa pian Hyvinkään konsertin jälkeen työnsä Kairon sinfoniaorkesterin ykköshuilistina. Junnosen kokonaislevytys Mozartin huilukvartetoista voitti Yleisradion Vuoden levy 2018 -yleisöäänestyksen ja hänen muusikkoutensa asettaa kapellimestari Hannu Linnun sanoin tulevina vuosikymmeninä ”huilunsoitolle uudet laatuvaatimukset”.

     Mestarillisen huiluvelhon ohjelmassa kuullaan Ibert’in huilukonsertto, yksi huilukirjallisuuden vaikeimmista teoksista. Orkesterin päänumerona soi ensimmäinen Haydnin kuudesta Pariisin-sinfoniasta, ”Karhu”, vuodelta 1786. Illan avaa Gluckin alkusoitto oopperaan Ifigeneia Auliissa ja löyhälti Pariisin ympärille kietoutuvassa konsertissa viivähdetään myös ohikiitävä hetki Duparcin tähtiyössä. Konserttipäivä on valtakunnallinen heijastinpäivä, jonka myötä Hyvinkääsalista lähdetään säkenöivinä syysiltaan.

Nimipäivävuosi huipentuu perinteisiin UV-konsertteihin

Hyvinkään Orkesterin ensikonsertista tuli huhtikuussa kuluneeksi 60 vuotta. Yhdistykseksi orkesteri rekisteröitiin vasta muutamaa vuotta myöhemmin, joten virallisia pyöreitä vietetään kolmen vuoden kuluttua. Vuodesta 1959 säännöllisesti Hyvinkään Orkesterin nimellä konsertoineen yhtyeen vuosikymmeninä on muotoutunut monia perinteitä, joista uudenvuodenaaton konsertti on pitkäikäisin. Vuoden viimeisen illan konsertti järjestetään nyt järjestyksessään jo 29. kerran ja satunnaisena kokeiluna alkanut aatonaaton konsertti sekin 9. perättäistä kertaa. Konserttien solistina laulaa dramaattinen sopraano, musiikin tohtori Jenni Lättilä ohjelmassaan takuuvarmaa UV-konserttiherkkua Keski-Euroopan kultaisilta oopperamailta. UV-konsertit, kuten muutkin syksyn konsertit, johtaa Hyvinkään Orkesterin taiteellinen johtaja, kapellimestari Tuomas Pirilä.

     Myös Marrasklassikko lukeutuu Orkesterin pitkäikäisiin perinteisiin. Jo vuosien ajan marraskuinen sinfoniakonsertti on valjastettu todellisille klassikkoteoksille ja solistitehtävät sälytetty pianistille. Niin tälläkin kertaa, kun Laura Mikkola, maailman maineikkaimpia konserttisaleja kiertänyt, rakastettu solistivieras ja mestarillinen kilpailuvoittaja vierailee Hyvinkäällä tiistaina 19.11. pitkän tauon jälkeen; edellisen kerran Mikkola soitti Hyvinkääsalissa vuonna 1994. Solistinumerona kuullaan Beethovenin Keisari-konsertto ja konsertin päättää Sibeliuksen kaikkien aikojen rakastetuin toinen sinfonia. Konserttoon johdattelee konsertin alussa viehko viattomuuden hetki Pendereckin oopperasta Kadotettu paratiisi -oopperasta, kun käsillä on ihmiskunnan ensimmäinen rakkauden yö Edenin puutarhassa.

Ota yhteyttä

Hyvinkään Orkesteri konsertoi akustisesti mainiossa, konserttikäyttöön suunnitellussa Hyvinkääsalissa.

  • Hyvinkään Orkesteri: Kauppatori 1, 05800 Hyvinkää
  • Intendentti Elina Heikkinen: elina.heikkinen@hyvinkaanorkesteri.fi
  • Taiteellinen johtaja Tuomas Pirilä: +358 40 587 1436, tuomas.pirila@hyvinkaanorkesteri.fi
go-top