MARRASKLASSIKKO

kapellimestari Tuomas Pirilä
Laura Mikkola, piano

Penderecki: Adagietto oopperasta Paradise Lost
Beethoven: Pianokonsertto nro 5 Es-duuri ”Keisari”
Sibelius: Sinfonia nro 2 D-duuri

Marrasklassikko on nimensä mukaisesti vakiinnuttanut paikkansa Orkesterin konserttikalenterissa ja tälläkin kertaa, kuten jo monen vuoden ajan, on marraskuisen konsertin solistitehtävä sälytetty pianistille.

Tällä kertaa Marrasklassikon solistina soittaa upea Laura Mikkola, Maj Lind- ja Maurice Ravel -pianokilpailujen voittaja, joka on esiintynyt kaikkialla Euroopassa ja ympäri maailmaan merkittävimpien orkestereiden solistina, maineikkaimmissa maailman konserttisaleissa. Nuori Suomi -palkinto Mikkolalle myönnettiin vuonna 1995.

Teoksenaan Mikkolalla on Beethovenin komea Keisari-konsertto. Vuosina 1809–1811 sävelletty kolmiosainen teos jäi säveltäjänsä viimeiseksi valmistuneeksi pianokonsertoksi. Vaikkei Beethoven itse antanutkaan konsertolle sen maineikasta lempinimeä, kuvaa se paremmin kuin hyvin tämän järkälemäisen teoksen ylväyttä ja majesteetillisuutta. Teos sai kantaesityksensä Leipzigissa 28.11.1811.

Konserttoon johdattelee konsertin alussa viehko viattomuuden hetki Krzysztof Pendereckin oopperasta vuodelta 2006 – käsillä on ihmiskunnan ensimmäinen rakkauden yö Edenin puutarhassa.

Konsertin päätteeksi on vuorossa yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista sinfonioista, Jean Sibeliuksen toinen sinfonia vuodelta 1902. Isänmaallisuutta ja kareliaanista fantasiaa uhkuva teos on jo toista vuosisataa valjastettu suomalaisten syvimpien tuntojen tulkiksi, mutta säveltäjä itse irtisanoutui kaikesta sinfoniaan päälleliimatusta isänmaallisesta ohjelmallisuudesta. Yhtä kaikki teoksesta on tullut säveltäjänsä levytetyin ja soitetuin sinfonia, ehdoton yleisön suosikki ja näin se on ennen kaikkea erinomainen Marrasklassikon päätösnumero!

Ota yhteyttä

Hyvinkään Orkesteri konsertoi akustisesti mainiossa, konserttikäyttöön suunnitellussa Hyvinkääsalissa.

  • Hyvinkään Orkesteri: Kauppatori 1, 05800 Hyvinkää
  • Intendentti Charlotta Kivistö: +358 40 773 8466, charlotta.kivisto@hyvinkaanorkesteri.fi
  • Taiteellinen johtaja Tuomas Pirilä: +358 40 587 1436, tuomas.pirila@hyvinkaanorkesteri.fi
go-top